Musikk eller støy?

17. mai er alle korpsmenneskers store dag. Det øves nærmest hele året for denne dagen. I høst og vintermåneder øver du amasjør'n. Da spilles både marsjer og konsertnumre og det legges et viktig grunnlag for selve den utendørs korpssesongen. Dette likner på toppidrett, barmarkstreningen er grunnleggende viktig. Når så påsken er over er det ikke lenge før marsjfoten begynner å røre på seg. Og så går korpsene gatelangs, til mange av døgnets tider. Dette gir en nær himlen-opplevelse for en janitsjarist, med sterke bånd til marsjer og marsjering.

Og så dukker plutselig spørsmålet opp - fra ingen sted: Kan dette være helseskadelig? Eller, kanskje hørt den før. Du må dempe deg, jeg blir helt ør av den spillingen. Kan det gå ut over hørselen?

Hittil har vi jo trodd at det er bare rockemusikere og de som hører på iPOD med høyt lydnivå som kan få høreskader. Dette måtte undersøkes. I radieon 16. mai hadde en reporter fåt med seg en støekspert som skulle måle støynivået i korpset. bare ordet "støy" får jo piggene til et korpsmenneske til å stå som tinnsoldater. Støyeksperten fant ut at han måtte måle i nærheten av slagverket og trompetene. Og til hans store overraskelse var værre enn han trodde. Lystyrker helt opp mot 100-105 DB ble målt. Anbefalt grense er 85 DB. Anbefaling: Bruk hørselvern.

Denne meldingen er så voldsom at vi ikke har vært i stand til tenke særlig lenger. Hørselvern i korps - skulle trodd det var aprilspøk.

Nå skjønner vi bedre tidligere dirigent, Kjetil Myhre.

Var det han som var lur? Ja, ja, eventuelt blir dette julegaven under alle Stasjuletrærne i 2006!

Hovedmeny


Ansvarlig redaktør Cyberminister Erik Bye.